سفارش تبلیغ
صبا ویژن

بلاگ سامان ۷۲۴

آشنایی کامل با معماری مدرن، تاریخچه و ویژگی های آن

 به نوعی سبک نوین و پیشرو در هنر معماری، معماری مدرن گفته می شود. معماری مدرن در اواسط دهه آخر قرن نوزده به صورت رسمی پایه گذاری شد و پس از آن رشد و توسعه یافت. در حقیقت معماری مدرن یک واقعیت انقلابی می باشد که باعث آغاز استفاده از روش و سبک جدید در هنر معماری شد. در این سبک معماری اندیشه های خلاقانه و انواع کارکردها با یکدیگر ترکیب شده و در نتیجه طرح معماری اجرا می شود که در گذشته همانند آن وجود نداشته است.

 

معماری مدرن چیست؟

معمارانی که شیوه کار نوین را برای خود برگزیدند همواره سعی می کردند تا در قالب دانش، مهندسی و تکنولوژی را با شیوه نگرش مدرن در دنیایی که به طور پیوسته در حال تغییر است هم جهت نمایند. در ابتدای پایه گذاری مدرن اروپا در حال صنعتی شدن بود از این رو در آن زمان بیشترین تاثیر را از این معماری پذیرفت. البته تاثیرات قابل توجه و چشمگیر معماری مدرن در دیگر نقاط جهان نیز به چشم می خورد. نخستین سازه های معماری مدرن برج های بلند و آسمان خراش ها هستند. جالب است بدانید مواد مورد نیاز جهت اجرای سازه های نوین بتن، فولاد و شیشه هستند. در معماری مدرن نورگیر بودن سازه اجرا شده از اهمیت خاصی برخوردار بود.

 

تاریخچه معماری مدرن

معماران همواره به دنبال جایگزین مناسب برای طراحی داخلی از طریق ساخت شاهکارها با استفاده از مصالح معماری نوین بودند تا هم عملکرد فوق العاده داشته باشد و هم چشمنواز و زیبا باشد. یکی از شیوه های محبوب علم معماری مدرن توسط جمله مشهور میس ون درروه (کمتر بیشتر است) نمایش داده شده است. از شیوه های کاری میس می توان به روش معماری پوست و استخوان اشاره کرد. یکی از نخستین سازه های معماری مدرن که در سال 1919 احداث شده است مدرسه باوهاوس می باشد که توسط والتر گروپیوس طراحی شده است.

همانطور که گفتیم معماری مدرن در اواسط سال های 1920 و 1950 ظهور یافت. ریشه های معماری مدرن به روشنگری و توسعه تکنولوژی باز می گردد. به طور کلی می توان گفت تاریخچه معماری مدرن شامل سه دوره است.

 

دوره اول معماری مدرن قرن هیجدهم

معماری مدرن در این دوره تا حد بسیار زیادی تحت تاثیر روشنگری قرار داشت که باعث ایجاد انقلاب صنعتی شد. تاثیر معماری مدرن مبتنی بر عقل گرایی بود و یکی از اصطلاحات پایه روشنگری بود که توسط دکارت بیان شده بود. دکارت جهان را به عنوان یک ماشین در نظر می گرفت که بر پایه قوانین مکانیکی عمل می کند. معماری مدرن، عقل گرایی را به عنوان دقت در طراحی و مطابقت دادن شرایط معماری با صنعت توصیف کرده بود.

 

تاریخچه معماری مدرن

Le Corbusier که یکی از پیشگامان معماری مدرن می باشد بیان کرده است که خانه ماشینی بزرگ برای زندگی کردن می باشد. بر اساس این جمله ساختمان در حقیقت دارای شکل ساده یک ماشین می باشد که به نحو احسنت طراحی شده است، معماری نیز در این بین همانند بخش های ماشین عمل می کند. یکی از مفاهیم اصلی معماری مدرن همین تفکر ماشینی است که توسط دکارت مطرح شده است.

تاریخچه معماری مدرن در اوایل قرن نوزدهم

یکی دیگر از پیشگامان این سبک معماری آدولف لوس می باشد که روی این سبک معماری تاثیرات قابل توجه بسیار زیادی داشته است. وی در سال 1908 مقاله ای با شعار (زرق، برق و تزئینات یک جنایت است) منتشر کرد. منظور از جنایت در این شعار هدر رفتن پول، نیروی کار و مواد و مصالح می باشد. زرق، برق و تزئینات برای او به عنوان یک معمار با این سبک معماری ارزش و جایگاهی در جامعه مدرن نداشت. آدولف سادگی را بیشتر ترجیح می داد. به عقیده وی در این سبک معماری سادگی، حذف تزئینات، زرق و برق باعث ایجاد زیبایی در سازه های اجرا شده بود. معماران که پیرو سبک معماری نوین بودند زرق و برق را به عنوان نشانه ای از گذشته و سبک قدیمی و تاریخی می شناختند. از این رو ساختارهای ساده در معماری نوین جایگزین ساختارهای پر زرق و برق شد.

 

اوایل قرن بیستم

لوئیس سولیوان پدر معماری نوین یکی دیگر از افراد مشهور در این سبک معماری می باشد. دیگر معماران پیرو سبک معماری نوین تا حد زیادی تحت تاثیر سولیوان قرار گرفته اند. سولیوان بر عملکرد و طراحی داخلی ساختمان تاکید می کرد. در معماری نوین عملکرد اساس و پایه فرم بود از این رو عملکرد از اولویت قابل توجهی برخوردار بود.

 

اهمیت و مفهوم مدرنیزه در دنیای امروزه

مدرنیزه در واقع نقطه عطف تاریخ معماری می باشد. به شکلی از حالت زندگی که به سوی پیشرفت و مدرنیته هدایت می شود مدرنیزاسیون گفته می شود. اکثر معماران در سراسر دنیا این اندیشه و باور را دارند که معماری نوین با آغاز خردگرایی و انسان گرایی آغاز شده است. این باور و عقیده از قرن 15 بین معماران در کشور ایتالیا رواج یافت. از عواملی که باعث شدند معماری نوین سرعت و شتاب بیشتری پیدا کند می توان به رنسانس، دانش و انقلاب صنعتی اشاره کرد. یکی از نمونه های رو به شتاب سبک معماری نوین ساختمان قصر بلورین می باشد.

 

مهمترین ویژگی های معماری مدرن

سبک معماری نوین نیز همانند دیگر سبک های معماری دارای ویژگی های خاص و منحصر به فرد خود می باشد. در این بخش ویژگی های مهم این سبک معماری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

ویژگی های معماری مدرن

  • استفاده از ترکیبات نامتقارن در طراحی معماری
  • در این سبک معماری از اشکال مختلف مکعبی و یا استوانه ای استفاده می شود.
  • سقف سازه هایی که با استفاده از سبک معماری نوین طراحی می شوند مسطح هستند.
  • در ساخت سازه هایی با استفاده از این سبک معماری از بتن مستحکم استفاده می شود.
  • قالب بندی هایی که در این سبک معماری مورد استفاده قرار می گیرند اغلب شیشه ای و فلزی هستند.
  • گچبری ها، زرق و برق در این سازه ها وجود ندارد.
  • در سبک معماری نوین از رنگ های سفید و یا کرم بیشتر استفاده می شود.
  • طرح های این سبک معماری اغلب باز و آشکار هستند.
  • همچنین در این سبک معماری اغلب از پنجره های بزرگ استفاده می شود.

 

ساختار و کارایی سبک معماری مدرن

همانطور که گفتیم سبک معماری نوین با تاکید بر نقشه و فرم هندسی ایجاد شد. در این سبک معماری سازه و فضای آن از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. فرانک لوید رایت به گونه ای از فضای زمین در طراحی سازه های خود استفاده می کرد که بتواند تاثیر خود را روی نما و نقشه سازه ایجاد کند. یکی از ویژگی های طبیعی پروژه معماری در سبک معماری نوین حضور ساختمان روی زمین می باشد. از زمین در این سبک معماری به عنوان نقطه آغاز جهت برقراری رابطه بین نمای بیرون و درون استفاده می شود.

 

معمارهای پیرو سبک معماری نوین تاکنون اتاق هایی را طراحی نموده اند که به پاسیو و فضای باز گشوده می شوند و همچنین در ساخت سازه هایی در این سبک معماری از دیوارهای شیشه ای استفاده می شود. با استفاده از این دیوارها می توان بین نمای بیرون و درون ارتباط خوبی برقرار نمود. طراحی و فرم ساده از مهمترین ویژگی های سبک معماری نوین به حساب می آیند که اغلب روی نمای بیرونی به عنوان فضای کلی تمرکز می شود. با استفاده از سبک معماری نوین سادگی، کارکردگرایی و پاکیزگی در طراحی نمای خانه توسعه یافته است. در این سبک معماری فضای داخلی خانه و عناصر ساختار سازه به صورت اکسپوز برای ناظر قابل مشاهده هستند.

 

آشنایی با آثار معماری مدرن در ایران و جهان

پس از ظهور سبک معماری نوین و توسعه یافتن آن در سطح دنیا بسیاری از سازه های مهم معماری دنیا با استفاده از سبک معماری نوین طراحی و اجرا شده اند. از جمله این سازه ها می توان به خانه آبشار، ویلای ساوا، موزه گوگنهایم، خانه شیشه ای، اپرای سیدنی و برج سیگرام اشاره کرد.

در ایران نیز بسیاری از سازه ها با استفاده از سبک معماری نوین طراحی و اجرا شده اند که از جمله این سازه ها می توان به موزه معماری معاصر، مجتمع پارک نیاوران، دانشگاه جندی شاپور و پارک شفق اشاره کرد. معماری نمای داخلی فرودگاه مهرآباد و ورزشگاه آزادی نیز از دیگر آثار سبک معماری نوین به شما می روند. موزه فرش ایران و غرفه ایران در کانادا نیز با استفاده از این سبک معماری به گونه ای طراحی شده اند که نظر هر بیننده ای را به سمت خود جذب می کند.

 

مشکلات سبک معماری مدرن

از مشکلات اصلی سبک معماری نوین می توان به عدم تمرکز روی انعطاف کافی و یا فرم های کاربردی مختلف در بناهای ساخته شده می باشد. در معماری به سبک مدرن طرح ها و ایده ها با محیط اطراف و فاکتورهای انسانی سازگاری مناسب ندارند. همین موضوع باعث شده است برخی از ساختمان ها که با الهام از این سبک معماری طراحی و اجرا شده اند خشن و زمخت به نظر برسند.

به عقیده منتقدان این سبک معماری زیبایی شناسی نیز به اندازه دیگر قابلیت های بنا اهمیت دارد. همچنین اصرار بر طرح های این سبک باعث می شود خلاقیت تا حد قابل توجهی کاهش یابد. معایب سبک معماری نوین باعث شده است بسیاری از معماران این سبک احساس سرخوردگی کنند و از معماری پست مدرن استفاده کنند.

 

مطالب بیشتر: